perstekst
 
 

Wedstrijden

2009

2010

2011

2012

2013

2014

In 2010 ging de overwinning naar volgende restaurants en chefs:

BESTE BENELUX GROENTERESTAURANTS 2011 – Ex aequo

RESTAURANT T'AARDSPARADIJS – NEVELE
Isabelle & Lieven Lootens (foto links)

RESTAURANT DE CULINAIRE WERKPLAATS – AMSTERDAM
Marjolein Wintjes & Eric Meursing (foto rechts)

't aardsparadijsculinaire-werkplaats

lees de persmedeling

De culinaire ervaringen van de jury

't Aards Paradijs
De vlag dekt de lading. Lieven Lootens verbouwde beetje voor beetje het hoevetje van zijn overgrootouders en breidde het uit tot een sprookjesachtig huis met omringende tuin. Het is een waar Aards Paradijs pal in het centrum van Merendree. Achter de orangerie ligt een goed gestoffeerde kruidentuin. Groenten en fruit komen in hoofdzaak van eigen winning. Hij combineert ze in intelligente bereidingen waarin moderne kooktechnieken functioneel worden gebruikt. We aten er to-maatje, een creatieve woordspeling voor een combinatie van tomaat en maatjestartaar, met tomaatsorbet, een emulsie van anijsdragon, postelein, yuzu en kombu. Vervolgens sappige langoustine met wortel, wortelpuree, kokosroom, sinaascrème en abrikoosagastasche. En rosé gebraden botermalse duif gepresenteerd in een kaneelbast met kersen, sweet dumpling pompoen, speculaaskruiden en saus met Pedro Ximenez. Het zijn zeer expressieve gerechten met zuivere smaken en perfecte cuissons waarin groenten en kruiden op een bijzonder creatieve zijn verwerkt. Voor ons is Lieve Lootens de Belgische groentechef van het jaar.
't Aards Paradijs. Merendreedorp 65, 9850 Merendree. 09/371.57.56. www.aardsparadijs.be

't Vlierhof
Dominique Vreven beschikt over een bijzonder grote moestuin met een boeiende en gevarieerde keuze uit bekende en minder bekende soorten groenten, fruit en kruiden. Met wat hij elke dag oogst stelt hij zijn gerechten samen. We aten er een kreeftenterrine in lichte gelei met jonge roze ui, verschillende rucolavarianten en jus van wortel, opgefrist met limoenolie. Als tweede voorgerecht krokant gebakken zwezeriken met mals en sappig vlees gecombineerd met een mix van kruiden waaronder citroenkruid, ijskruid, bloemetjes van Oost-Indische kers en frambozen. Als hoofdgerecht knapperige stukjes zeeduivel in een saffraansaus met een mix van Aziatische kolen, courgette en boontjes en een koekje met Nieuw-Zeelandse spinazie. Het zijn eenvoudige gerechten waarin groenten en kruiden smaak en frisheid brengen. Gaartijden en versheid van de ingrediënten zijn perfect. Finesse en presentatie kunnen een trap hoger. Voor het evenwicht in de gerechten en het creatieve gebruik van groenten verdient dit een radijsje als groenterestaurant in Gault&Millau.
't Vlierhof. Hasseltsestraat 57 A, 3740 Bilzen. 089/41.44.18. www.vlierhof.be

Trente
Met lichte bereidingen gekenmerkt door zuivere smaken, evenwichtige combinaties, perfecte gaartijden en frisse smaaktoetsen heeft Kwinten De Paepe zich in vijf jaar tijd in de belangstelling gekookt. Opvallend is dat hij dat met een kleine keuken en met een minimum aan uitrusting tot stand brengt. Die beperking noopt hem tot schrappen en de essentie op het bord te brengen. En daar slaagt hij meesterlijk in. Elke maand creëert hij zes nieuwe gerechten die hij in een menuformule van vier, vijf of zes gangen aanbied. De lunch wisselt dagelijks. We nemen elk vier verschillende gerechten uit het menu  en onthouden een schijfje friszuur gemarineerde watermeloen gekruid met nigelle, daarop een rolletje verse ansjovis, basilicum, afgewerkt met poeder van groene olijf met anijs. Verschillende structuren van oude tomaatsoorten, bloody mary, heldere tomatenjus en puntjes tabasco. Half gebakken tonijn met een korst van gedroogde kappertjes, jonge artisjok, citroen, crème van barigoule en van artisjok. Ibericovarken met verschillende structuren van ui en kalfzwezerik met wortelcrème en sinaasappel, wortel en crunch van geroosterde pistache. Het nagerecht bestaat uit ijs, couscous en gel van citroen afgewerkt met citrusachtige kruidenblaadjes. Elk van deze gerechten wordt gekenmerkt door correcte gaartijden, pure smaken, het inventieve gebruik van groenten en lekkere fristoetsen.
Trente, Muntstraat 36, 3000 Leuven. 016/20.30.30. www.trente.be

Vous lé Vous
Vous Lé Vous is het domein van Giovanni Oosters. Begeleid door een jonge ploeg serveert hij uitsluitend menu's: een driegangen marktmenu voor €30 en een vijfgangen maandmenu voor €55. We nemen dit menu dat aangevuld wordt met een extra groentegerecht voor zijn deelname in de selectie van Beste Groenterestaurants. Het is een combinatie van een vrouwelijke courgettebloem met gestoomde zachte courgette met een tagliatelle van ricotta en kamille en frisse mousse van groene kruiden. Als voorgerecht een evenwichtige bereiding van op elkaar gestapelde schijfjes rauwe tonijn met daarop een gelei van gegrilde paprika afgewerkt met een dooier van groene olijf, bolletjes friszure watermeloen, krulsla, en filodeeg met fetakaas. Als eerste tussengerecht een zuiderse combinatie met diepe smaken waarin cannelloni van tomaat, tomatenconsommé en gedroogde tomaatjes met rucola, afgewerkt met mosseltjes en overbodige en erg zoute krokantjes van Gandaham. Vervolgens sappige gebakken langoustines met een escabèche van wortel, granité van wortel en rooibosthee en saus van earl greythee. Als hoofdgerecht sneetjes supermals Texel lam, met een wat neutrale panacotta van aubergine en courgette, en kroketjes met zomerpostelein. Het zijn goed uitgebalanceerde gerechten met smakelijke combinaties, frisse smaaktoetsen en een creatief gebruik van groenten. De lat wordt hier constant hoger gelegd.
Vous lé Vous, Wimmertingenstraat 76, 3500 Hasselt. 0478/567.390. 011/74.81.85. www.vouslevous.be

Degustation
Kris Wijnen kan het gelukkig niet laten. Na succesvolle restaurants zoals Klare Wijn (Antwerpen) en Cuistot (Lier), diverse cateringactiviteiten en de rol van assistent/chef van Frank Fol tijdens de Spelen in Peking, opende hij vlakbij het Harmoniepark een nieuw restaurant. Het kreeg een moderne en lichte inrichting. De kaart volgt in soberheid. Er staan slechts 5 gerechten op plus een kaasselectie. Daaruit stel je zelf je menu van 3 tot 6 gerechten samen. De gerechten zijn ook apart te krijgen. We aten er sappige stukken kreeft met een correct gekruide kreeftenbisque en hartige shiitake en als hoofdgerecht een mooi stuk kabeljauw met groene asperges en een luchtige vers bereide dijonaisesaus. Het is een lichte keuken vol smaak, met bijzondere aandacht voor groenten.
Degustation, Frederik De Merodeplein 6, 2600 Berchem, 0495/630.497. www.degustation-restaurant.be

De Culinaire Werkplaats
De Culinaire Werkplaats is zowel restaurant, eetwinkel, atelier, galerie als een studio van en voor het ontwerpersduo Marjolein Wintjes en Eric Meursing. Het duo bedenkt constant nieuwe manieren van eten in relatie met milieu en gezondheid. Groenten spelen daarbij een belangrijke rol. Elke maand creëren ze een reeks nieuwe gerechten rond een bepaald thema. Wij arriveren als de menukaart rond het thema water is opgebouwd. Het is voor het duo meteen gelegenheid om aandacht te vragen voor de cruciale rol die water speelt in ons leven. De maaltijd start met een 'Coupe waterlanders', een hapje van erg pittig gemarineerde onrijpe groene meloen en watermeloen, opgefrist met schuim van munt. Als hapje een friszoete en kruidige combinatie van worteltapenade, komijn, allspice, sinaasappel, doperwt en tuinbonen. Vervolgens onrijpe groene zebratomaat met krokant vruchtvlees, gevuld met in honing en azijn gemarineerde kerstomaat, een verrassende pesto van waterkers en een net perfect gekruide puree van vitelotte-aardappelen. Dan volgt een 'waterballet', een goed geconcentreerde super-groentebouillon met krokante groentjes. Op het oppervlak drijft een vederlichte zwaan in soezendeeg die net daarvoor was gebakken. Twee verrassende desserts sluiten het menu af. Een 'waterlelie' bestaande uit eetbaar papier op basis van aardbeien en aardbeisap, gevouwen tot een bloem en gevuld met zwarte rijst en geplette bosbessen. En tot slot 'waterijs', yoghurthangop met frambozenijs.
De evenwichtige gerechten met steeds een fristoets en de hoogst creatieve manier waarin groenten hun weg vinden in de gerechten maakt dit restaurant tot het Beste Groenterestaurant van Nederland 2010.
De Culinaire Werkplaats, Fannius Scholtenstraat 10 hs, 1051 ex Amsterdam. 00.31.6.54.64.65.76. www.deculinairewerkplaats.nl


LIJST van de GENOMINEERDE RESTAURANTS in 2010

Nederland: 3

België: 5

de groentenkok gault
 
restauranthouder? schrijf je in!
 
Blogger? Schrijf hier jou ervaring!
Vanaf mei 2015 kan je op onze blog uw mening uiten over de verschillende ingeschreven restaurants.

Le Val d´Heure
Cuisine aux saveurs explosants en bouche...
lees meer
 
Le Val d´Heure
service pro et rapide plats tres bien ...
lees meer
 
lees alle recenties
 
Klik hier voor een overzicht van de reeds deelnemende restaurants